Motosapa versus motocultor – Eterna dilema sau strategie de marketing?

 

Ca in orice situatie, cand vine vorba despre prelucrarea terenului agricol, romanul e expert. Mai nou, prezenta in comert a unor utilaje cum sunt motosapele si motocultoarele permite oricui sa ingrijeasca diverse suprafete, sa le insamanteze si sa cultive plantele dorite. Ceea ce nu spune nimeni e ca granita dintre cei doi termeni este una ambigua, deseori acestia putand fi confundati.

Un lucru e cert, companiile producatoare au o anumita explicatie, iar utilizatorii sceptici acuza teorii ale conspiratiei in marketing. In cele ce urmeaza, am compilat cateva pareri si argumente  ce ar putea diferentia un motocultor de o motosapa.

 

Diferenta de putere

Aceasta coordonata a fost interpretata deseori in mod subiectiv, considerandu-se ca o motosapa face fata unor cerinte limitate, din moment ce se recomanda utilizarea pentru teren mai putin dificil de prelucrat si in administrarea unor suprafete limitate. In realitate, daca o motosapa si un motocultor sunt dotate cu motoare care ofera aceeasi putere, de exemplu peste 6CP, randamentul pe care il pot da ajunge sa fie unul similar. Multe produse sunt comercializate cu ambele etichete si incorporeaza motoare la fel de performante, uneori chiar acelasi model.

 

 

Sistemul de transmisie

La acest capitol, ai spune ca o motosapa poate fi considerata un motocultor din gama hobby, iar cele mai performante raman motocultivatoarele, care integreaza cutie de viteze. Multi afirma ca sistemul format din melc si roata melcata este specific motosapatoarelor; in acelasi timp, se presupune ca transmisia cu ansamblu de pinioane conice, respectiv cutie de viteze, ar fi varful de gama. Sunt si utilizatori care sustin ca, daca utilajul este facut si testat pentru a rezista la un anumit nivel de solicitare, cutia de viteze nu poate constitui un argument decisiv pentru superioritatea motocultoarelor.

 

Priza de putere

Unii agricultori spun ca acesta este de fapt singurul argument care diferentiaza un motocultor de o motosapa, pentru ca acestuia ii vei putea atasa mult mai multe accesorii conexe. Din asta se inteleg doua lucruri: motosapa vine cu posibilitati de cultivare a terenului limitate(inclusiv mai putine viteze); motocultorul ar trebui sa poata lucra cu freza de pamant, turbina de zapada, remorca sau sapa pentru cartofi – conectate ca accesorii.

 

 

Latimea  si adacimea de cultivare

Aceste coordonate ar trebui sa fie limitate la o motosapa, lucru ce iti permite sa maruntesti pamantul printre randurile de vita-de-vie sau pomi fructiferi. Pentru un motocultor, latimea frezei  dar si adancimea la care pot ajunge cutitele trebuie sa depaseasca 50cm, respectiv 15 cm. Probabil, faptul ca latimea de cultivare e mai mica la o motosapa, impune si mult mai multe intoarceri pe o suprafata, deci motorul este mai solicitat, aspect ce poate fi considerat un argument mai pertinent pentru recomandarea utilizarii motosapatorilor pe zone limitate.

 

In cele din urma, atat timp cat iti alegi utilajul in functie de necesitati, garantie, buget si de aspectele practice care te preocupa(optand pentru un motor de calitate si suficient de puternic, cutite rezistente si o adancime adecvata de lucru), nu exista o linie de demarcatie exacta, fixa, intre motosapa si motocultor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *